Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑ εξετάζει όλα τα αγαθά που αποτελούν η συνισταμένη για την οικονομική επιτυχία της επιχείρησης. Για τα αγαθά που αναφέρονται στο Β και Γ μέρος του παρόντος βιβλίου δίνεται έμφαση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, παίρνοντας σαν βάση τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Πρέπει να τονισθεί ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη κειμένων από άλλα βιβλία (Επαγγελματική Μαγειρική, Οινολογία, Μπαρ π.λπ.) που θα δημιουργούσε σύγχυση στο σπουδαστή.