Στο βιβλίο αυτό η συγγραφική ομάδα κατόρθωσε να παρουσιάσει με απλότητα και σαφήνεια όλες τις απαραίτητες γνώσεις τροφογνωσίας και εμπορευματογνωσίας που χρειάζεται να γνωρίζει όποιος ασχολείται ή σκοπεύει να ασχοληθεί με τα επισιτιστικά επαγγέλματα. Οι εξειδικευμένοι επιστημονικοί όροι αναλύονται με τρόπο που τους κάνει κατανοητό από τους «μη ειδικούς» και συσχετίζονται άμεσα με το κυρίως αντικείμενο του επισιτιστικού χώρου. Παρουσιάζονται εδώ όλες οι ομάδες τροφίμων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φρεσκότητας, εποχικότητας, καθώς και οι τρόπου συσκευασίας, συντήρησης, ελέγχου και χρήσης τους.