Τα ανθόμελα παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Οι φυσικοχημικές ιδιότητές καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Συνήθως κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι. Το ανθόμελο: είναι το πιο <<γλυκό>> από τα μέλια, έχει απαλή γεύση και χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών.