Στον τόπο τούτο, όπου γεννήθηκε η ελευθερία, πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν σκλάβοι της συνήθειας και της προκατάληψης -ιδιαίτερα στο γευστικό τομέα. Ετσι, μία από τις ωραιότερες απολαύσεις -η μακαρονάδα στις διάφορες μορφές της- παραμένει κι αυτή κλεισμένη σε μορφές κλασικά τυποποιημένες, όπως π.χ. η εξαιρετικά δημοφιλής μακαρονάδα με κιμά, που παραβρασμένη και στερημένη από κάθε λεπτότητα γεύσης και αισθητικής, είναι το πιο συνηθισμένο πιάτο στα λαϊκά εστιατόρια, και όχι μόνο, κι ακόμα το αξιοσέβαστο μεν, αλλά πολύ συνηθισμένο και συχνά γεμάτο πάχος παστίτσιο. Οι μακαρονάδες με θαλασσινά γίνονται πολλές φορές αντικείμενο δυσπιστίας, αν όχι καχυποψίας, από τον πολύ κόσμο. Κι όμως οι συνδυασμοί ζυμαρικών με ψάρια ή θαλασσινά είναι όχι μόνο ατέλειωτοι σε ποικιλία και έξοχοι σε γεύση, αλλά επίσης παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα και είναι πιο ανέξοδοι από όσο πιστεύεται.